Procés participatiu per a l’elaboració del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Lleida
Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Lleida
Quant a aquest procés
L’Ajuntament de Lleida es troba en el procés d’elaboració del nou Pla de Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), com a l’instrument de planificació on s’han de definir les línies d’actuació en matèria de mobilitat per tal de concretar propostes i reflexions que permetin assolir els objectius establerts en els propers anys.
Es tracta d’elaborar un instrument de caràcter tècnic basat en fonaments socials, mediambientals i criteris de sostenibilitat que ha de concloure amb uns compromisos que donin fortalesa i consolidin un model de ciutat modern i sostenible.
Ens ha d’ajudar a reforçar l’organització dels diferents departaments de l’Ajuntament de Lleida, al tractar-se d’un document de caràcter normatiu que canalitza tots els esforços.
La missió d’aquest PMUS serà aconseguir una ciutat més amable pels vianants, sent el centre de totes les mesures, on es visqui en unes condicions ambientals i de salut pública més adaptades al segle XXI i on les formes innovadores de moure’s per la ciutat puguin ser canalitzades amb les millors condicions de funcionalitat i seguretat possibles. En aquest escenari, el transport públic haurà d’inserir-se dins dels barris de forma còmode i eficient per tal de mantenir una bona cobertura, essent la bicicleta (ja sigui elèctrica o convencional) el mode de transport que clarament ha de créixer més en a la mobilitat interna.
Per aconseguir-ho, es compta amb el suport de Doymo, entitat especialitzada en mobilitat, la qual durant l’any 2023 ha aprofundit en les fases següents:
· FASE 1: (desembre 2021 a Gener 2023)
Elaboració de la diagnosi. En cada un dels capítols de la diagnosi s’explica l’oferta de cada un dels modes de transport, fet a partir d’un treball de camp extens i l’ús de cada una de les xarxes de transport. en aquest capítol també es presenten les externalitats derivades de la mobilitat.
/Anàlisi territorial i socio econòmic (DOCUMENT 1), anàlisi de l’oferta des de les funcionalitats urbanes fins als factors mes estructurals i conjunturals (DOCUMENT 2), anàlisi de la demanda ( DOCUMENT 3) i externalitats, Pla de Seguretat Viària de Lleida i diagnosi de la mobilitat (DOCUMENT 4)/
ENLLAÇ ALS DOCUMENTS: https://mobilitat.paeria.cat/pla-de-mobilitat-urbana/nou-pla
· FASE 2: (de juliol 2022 a octubre 2022)
ETAPA 1- PROCÉS PARTICIPATIU- Primer estudi d’alternatives i propostes: (juliol 2022)
En aquesta fase diagnòstica s’ha volgut agafar un mostreig d’entitats sobre les que s’ha dut a terme les següents metodologies:
1a Entrevistes a entitats, agents i polítics:
Les entrevistes tenen com objectiu conèixer de primera mà l’opinió, necessitats i propostes que tenen les diferents entitats, agents i polítics en quant a la mobilitat de Lleida, ja sigui a nivell municipal, com també les connexions amb alteres ciutats de l’entorn.
Entrevistes realitzades en aquest mostreig: 13 entitats
2a. Taller explicatiu de la diagnosi i debat final amb aportacions sobre la diagnosi i propostes per part de les entitats convidades d’acord amb el mostreig:
A l’Octubre del 2022 es va presentar a Lleida la diagnosi del document del Pla de Mobilitat, amb l’objectiu que aquelles entitats i residents interessats aprofundissin sobre els resultats obtinguts.
Es presten les línies estratègiques del PMUS i les primeres propostes elaborades des d’una perspectiva tècnica, a partir dels resultats obtinguts en la primera part de l’estudi.
ETAPA 2- PROCÉS PARTICIPATIU- Síntesi de la diagnosi i propostes finals: de 10/02/2024 a 10/04/2024 )
Fruit del treball realitzat el la FASE 1 i en la FASE 2 s’ha elaborat un primer buidat de propostes que s’han d’acabar d’elaborar fruit del desenvolupament de les fases següents.
DOCUMENT DE PROPOSTES INICIAL: enllaç al document
Doymo, consultora especialitzada en mobilitat, amb el suport del Departament de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Lleida procedirem a la realització de sessions de debat amb la ciutadania per donar a conèixer el diagnòstic, debatre les actuacions proposades per l'Ajuntament i per recollir noves propostes que han de contribuir a l’assoliment d’una ciutat més amable, que prioritzi els modes de desplaçament més sostenibles i que compleixi els llindars de contaminació establerts per la UE.
Per fer-ho posarem en marxa les següents metodologies:
- Ronda informativa: Roda de premsa, webs, xarxes i cartes als grups focals. 9/02/24
- Taller de marató de propostes. Es tracta de realitzar un taller interactiu amb sessions de grup per eixos. 26/02/2024 a les 17h al Centre d’Art Leandre Cristòfol – c. la Palma,12 de Lleida
Entitats participants: En aquest cas es tracta d’un taller dirigit a un grup focal d’entitats plurisectorials vinculades a la matèria, les quals, són convidades a conèixer els resultats del diagnòstic i posteriorment, dividint les persones/ entitats assistents en grups i per eixos, aprofundir en la marató de propostes.
La proposta d’eixos ( grups de treball) serà la següent:
1. Mobilitat activa (Peu, bici, VMP) es pot incloure també accessibilitat i entorns escolars si hi ha algun representat d’ampa, escoles...
2. Transport públic
3. Vehicle privat i aparcament (aparcament subterrani, i en superfície)
4. Comercial, DUM, empreses (polígons d’activitat)
5. Externalitats (mediamebient, seguretat vial...
La dinàmica finalitzarà amb una posada en comú de totes les propostes realitzades.
Els agents convidats a participar en aquesta Marató de propostes presencials són les entitats que conformen part de la Taula de la Mobilitat, les Entitats Veïnals i per tenir en compte l’Enfoc de Gènere Basat en Drets Humans plantegem la participació d’un grup focal de dones sorgit del Consell Municipal de les Dones i del grup de Barris Violetes en el que es pugui treballar des de l’enfoc de les perspectives úniques, sobre com les dones poden aportar les seves necessitats i experiències en la mobilitat urbana i sobre com pot ajudar a identificar àrees de millora i a dissenyar solucions més inclusives. Integrar les dones en el procés assegura una atenció adequada a les desigualtats de gènere relacionades amb la mobilitat. Això pot contribuir a dissenyar polítiques que promoguin la igualtat de gènere i reduïssin les barreres existents.
ETAPA 3- Propostes obertes a la ciutadania- DECIDIM 26/02-26/03
Per completar la participació de la ciutadania de Lleida, mitjançant la plataforma online DECIDIM, s’obrirà una línia per conèixer tota la informació duta a terme en les FASES 1 i 2 i que a partir de l’anàlisi de la informació, la ciutadania de Lleida pugui fer les aportacions oportunes.
Per a la realització de les aportacions s’obrirà un termini d’un mes (del 26/02/2024 al 26/03/204)
· FASE 3: (10/04/2024 a 27/09/2024)
Elaboració de l’informe de retorn del procés participatiu que donarà compte de les accions dutes a terme, dels resultats de la participació des del punt de vista propositiu i de la resposta a les propostes sorgides.
Es durà a terme la presentació de la proposta definitiva de PMUS.
Per fer-ho posarem en marxa la següent metodologia:
1- Conferència oberta dirigida a totes les entitats i ciutadania de la ciutat que vulguin conèixer la proposta definitiva. Setembre 2024
· FASE 4: (01/07/2024 a 30/09/2024)
Seguiment
Com a culminació del procés participatiu caldrà fer el seguiment de la incorporació de les propostes de la ciutadania en el document final de PMUS, del qual es farà la tramitació administrativa corresponent per a la seva aprovació provisional i definitiva.
Trobades - Trobades anteriors Veure totes (1)
Veure totes (1)Propostes Veure totes (37)
-
Creat el
09/04/2024 -
- 0
-
Creat el
26/03/2024 -
- 1
-
Creat el
22/03/2024 -
- 0
-
Creat el
03/03/2024 -
- 0
Compartir: