Consulta pública prèvia sobre el nou reglament d'organització i funcionament dels consells sectorials o temàtics de participació ciutadana de l'ajuntament de Lleida
Reglament d'organització i funcionament
Quant a aquest procés
Reglament d’Organització i funcionament dels Consells Sectorials o Temàtics de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Lleida.
En compliment de l'article 133 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, sobre la consulta pública prèvia, amb l’objectiu de millorar la participació de la ciutadania en el procediment d’elaboració de normes, posem a disposició de la ciutadania el marc en el qual es planteja el nou reglament d’organització i funcionament dels Consells Sectorials i Temàtics de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Lleida, i proporcionem la informació necessària per a què les persones interessades pugueu fer les vostres aportacions.
En data 17 d’octubre de 2022 la primera tinent d’alcalde Jordina Freixanet, va presidir la sessió de constitució de la nova Comissió de Reglaments, una de les comissions de treball creades dins del Consell de Ciutat, que es va constituir el novembre de 2021 com a màxim òrgan consultiu i de participació ciutadana de la ciutat. La Comissió de Reglaments té l’objectiu de revisar, actualitzar i homogeneïtzar els reglaments vinculats a l`àmbit de la Participació Ciutadana.
La Comissió de Reglaments reunida el dia 17 d’octubre va aprovar iniciar el treball amb el Reglament d’Organització i funcionament dels Consells Sectorials o Temàtics de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Lleida.
En l’actualitat l’Ajuntament de Lleida disposa de 20 òrgans de participació sectorial en diferents àmbits temàtics dels quals 10 estan en actiu. Tots ells recullen l’esperit dels òrgans de participació sectorial, però no segueixen la mateixa línia normativa.
És per aquest motiu que es planteja la unificació i homogeneïtzació reglamentària del règim jurídic general dels Consells de participació sectorial tot mantenint les peculiaritats de cadascun d’ells.
CONSULTA PÚBLICA PRÈVIA
1.- Problemes que es pretenen resoldre amb la nova regulació
- Els Consells Municipals a l’Ajuntament de Lleida s’han anat creant des del l’any 2004, i durant aquests anys de funcionament han sorgit noves dinàmiques associatives, noves propostes i nous plantejaments que ens recomanen homogeneïtzar els mateixos, unificar-los per aconseguir més operativitat, participació més diversa així com la millora en l’eficàcia i eficiència en l’assoliment dels objectius, ampliant la representativitat dels agents en els mateixos, tot mantenint la finalitzat reguladora del funcionament i organització d’aquests òrgans de participació.
Mitjançant el següent enllaç podreu accedir als Reglaments dels Consells Sectorials de l’Ajuntament de Lleida actualment en vigor i analitzar la necessitat d’homogeneïtzar-los en un únic document que tot i unificar en termes generals el règim jurídic mantingui les peculiaritats de cadascun dels Consells existents d’acord amb els àmbits temàtics.
https://participacio.paeria.cat/consells/
https://seu.paeria.cat/normativaMilloradaAnunciPublic/categories/13
- En l’actualitat pel que fa a la l’establiment de normes, estructura interna i de funcionament dels Consells Municipals Sectorials o Temàtics de Participació Ciutadana, es regula en el Capítol 5, article 25 c) i Annex 3, article 3 relatius als Consells Temàtics del Reglament de Participació Ciutadana aprovat en sessió plenària de l’Ajuntament de Lleida el 28 d’abril de 2006, tot i que donada la conjuntura caldrà fer-hi canvis per adaptar-ho a les noves normes establertes en el futur Reglament.
2.- Necessitats i oportunitats de l’aprovació del reglament
- Ens plantegem treballar l’homogeneïtzació de tots els Reglaments en un únic Reglament d’Organització i Funcionament dels Consells Municipals Sectorials o Temàtics de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Lleida, adaptant-lo a la normativa vigent de conformitat amb el que estableix l’article 66 del Decret Legislatiu 2/2003 de 28 d’abril pel qual s'aprova el text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, atribueix als ens locals, amb l'abast que fixen la pròpia Llei i la legislació sectorial respectiva, competències en els àmbits de participació ciutadana. Amb la finalitat d'integrar la participació dels ciutadans, de les ciutadanes i de llurs associacions en els assumptes municipals, l'article 62 de l'esmentat Decret Legislatiu preveu la constitució d'òrgans de participació sectorial amb relació als àmbits d'actuació pública municipal que per la seva naturalesa així ho permetin.
3.- Objectiu del nou reglament
- Els Consells Municipals Sectorials o Temàtics són òrgans consultius i de participació sectorial, que van ser creats de conformitat amb el que preveu l’article 27 c) dels Capítol 5 i l’article 3 de l’Annex 3 del vigent Reglament de Participació Ciutadana i conforme al previst en la Llei 7/1985 de 2 d’abril, reguladora de les Bases de règim local i al text refós de llei municipal i de règim local de Catalunya (Decret legislatiu 2/2003). El Reglament Orgànic Municipal de l’Ajuntament de Lleida en el seu article 71, també preveu els consells sectorials com a òrgans de participació de les associacions i entitats representatives dels interessos ciutadans concrets en funció de llurs objectius: culturals, d’edats, de gènere, d’intervenció en la col·lectivitat, etc.
- El nou reglament te l’objectiu d’homogeneïtzar tots els Reglaments dels òrgans de participació sectorial de l’Ajuntament de Lleida en un únic Reglament d’Organització i Funcionament dels Consells Municipals Sectorials o Temàtics de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Lleida, adaptant-lo a la normativa vigent. Aquest ha de recollir en la seva regulació tots els Consells Municipals Sectorials o Temàtics excepte aquells que, d’acord a un àmbit temàtic específic, venen regulats expressament per llei.
- Han d’esdevenir una eina fonamental de col·laboració activa de les diferents entitats i institucions en aquelles qüestions d’interès, sempre amb l’esperit de treballar des de l’accés a la informació, la transparència, la interacció i el diàleg entre els diferents agents amb l’objectiu d’orientar i assessorar en totes aquelles matèries que es troben en l’agenda pública municipal.
- Han de ser espais on emetre resolucions, propostes, suggeriments i informes vinculats a l’àmbit temàtic com a resultat d’un esforç de consens en les opinions dels diferents membres dels Consells Sectorials o Temàtics.
4.- Solucions alternatives regulatòries i no regulatòries
- Es requereix una eina normativa per homogeneïtzar tots els Reglaments existents en un únic Reglament d’Organització i Funcionament dels Consells Municipals Sectorials o Temàtics de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Lleida, adaptant-lo a la normativa vigent.
- No es contemplen solucions alternatives regulatòries i no regulatòries, atès que el reglament és l’instrument jurídic idoni per a la regulació de l’organització i funcionament dels Consells Municipals Sectorials o Temàtics de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Lleida.
Compartir: