Ajuda
Els processos participatius són experiències de participació política que, combinant les contribucions d’una deliberació ciutadana amb l’autoritat dels representants polítics, tenen com a objectiu incidir en la definició d’una política pública específica.
Un aspecte que els diferencia d'altres mecanismes de participació, és que tenen lloc amb un seguit de possibilitats delimitades en el temps.
Fases del procés
Disseny i comunicació de la campanya
Reunió inicial grup motor
Visites a l’espai
Anàlisi de l’entorn: actors, equipaments, serveis de proximitat, etc.
Constitució dels diferents grups del procés
Retorn del mapeig
Reunions amb els diferents grups i actors
Recollida de necessitats de manera sectorial
Retorn de l’informe de necessitats
Reunions amb els diferents grups i actors
Recollida de propostes de manera sectorial
Retorn de l’informe de propostes
Redacció del projecte
Retorn del projecte
Imaginem Passatge de Santa Anna
Imaginem Passatge de Santa Anna
Quant a aquest procés
Procés participatiu per a Imaginar el Passatge de Santa Anna
Amb la voluntat d’involucrar activament els ciutadans i ciutadanes en la presa de decisions i en la implementació de nous projectes ens els diferents barris de la ciutat neix el PROJECTE IMAGINEM.
IMAGINEM és una iniciativa de la regidoria de Participació Ciutadana i Drets Civils que busca establir metodologies específiques, sòlides i coherents per a la gestió de processos participatius. El seu objectiu és crear un marc rigorós que permeti una implicació activa de la ciutadania diversa i intergeneracional en la presa de decisions i en la implementació de projectes, promovent la seva consciència i corresponsabilitat.

Antecedents
L’Ajuntament de Lleida està treballant en el condicionament del passatge de Santa Anna, al barri de l’Escorxador, i és per aquest motiu que s’obre un procés participatiu per decidir el futur de l’ús d’aquest espai.
D’acord amb el planejament urbà la qualificació dels terrenys és la seguent:
SOLAR EC (entrant pel passatge a l’esquerra): Terreny qualificat d’Equipament Comunitari, destinat a serveis públics per la ciutadania.
SOLAR VJ (entrant pel passatge a la dreta): Terreny qualificat de Zona Verda i Jardí, reservat per espais lliures prioritàriament arbrats o enjardinats.
Entre les dues finques s’hi troba un carrer (VB), que dona accés des del carrer Lluís Companys, a través del passatge, fins a l’interior de l’illa de cases.
Per tant, la proposta ha de respectar i garantir l’accés a les propietats privades veïnes, l’entrada i sortida de vehicles als diversos immobles, etc., a través del passatge sota els edificis del carrer Lluís Companys.
Actualment ja s’ha enderrocat la construcció existent en aquest espai, que es trobava en molt mal estat, i s’ha anivellat el terreny.
SOLAR EC - EQUIPAMENT COMUNITARI:
Segons l’article 138.5 de les normes urbanístiques del Pla General de Lleida vigent, els usos admesos als terrenys reservats per Equipaments Comunitaris són els següents:
Educatiu Sòcio-cultural.
Esportiu Sanitàrio-assistencial.
Residencial especial.
Público-administratiu.
Religiós (culte)
Cementiri-funerari
SOLAR VJ - ZONA VERDA I JARDÍ:
D’acord amb els articles 143.D i 146 de les normes urbanístiques del Pla General de Lleida vigent, les zones verdes tindran les característiques següents:
Acolliran normalment jocs infantils, àrees d’estada i repòs i lleure en general, amb un tractament prioritàriament arbrat o enjardinat. Es permeten tots els usos corresponents als definits com a mediambientals, és a dir, d’activitats de tipus lúdic, sociocultural, educatives, científic, i conservatiu a l’aire lliure. S’accepten l’ús d’aparcament i/o equipament comunitari en el subsòl, però de propietat i servei públic.

Objectius
De forma estratègica el procés participatiu que plantegem ha d’ajudar a millorar la qualitat i legitimitat del projecte final.
Els objectius d’aquest procés participatiu són:
Contribuir a l’elaboració del projecte final de reurbanització del Passatge Santa Anna, vinculant a la ciutadania de Lleida en el disseny de l’espai públic, amb l’objectiu d’integrar idees, suggeriments, inquietuds i necessitats vinculades a l’espai tant del veïnat com dels col·lectius propers.
Sensibilitzar i informar sobre el procés participatiu que es porta a terme.
Millorar el projecte final d’intervenció en l’espai públic del Passatge Santa Anna incloent la visió del veïnat, recollint les seves propostes, idees, usos i millores.
Recollir i fer la devolució i seguiment de les aportacions i propostes realitzades, mitjançant la presentació del Informe d’anàlisi de les propostes.
Compartir