Detecció de necessitats i definició dels usos d'una nova centralitat urbana
Detecció de necessitats i definició dels usos d'una nova centralitat urbana
Procés participatiu per a la detecció de necessitats i definició dels usos d'una nova centralitat urbana, en l'antic equipament de l'estació d'autobusos de Lleida.
1. Antecedents
El Govern de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Lleida estan treballant en el projecte constructiu de la nova estació d’autobusos de Lleida, que ha de substituir l’actual situada al carrer Saracíbar. La nova instal·lació, es construirà en l’antiga farinera de la Meta i els Docs, una ubicació consensuada entre el Govern i l’Ajuntament.
Un cop finalitzada la redacció del projecte, es preveu licitar les obres de construcció a principis de l’estiu de l’any vinent. Els treballs començaran a principis de 2025.
L’Ajuntament de Lleida té ferma voluntat de crear una nova centralitat urbana a l’antiga estació d’autobusos que esdevingui una oportunitat per generar una nou focus d’activitat, permetent dinamitzar la zona i la ciutat des de la perspectiva lúdica i comercial.
És per aquest motiu que és del tot necessària la participació i col·laboració de la ciutadania, tant organitzada com a títol individual, que s’impliqui en el procés participatiu per a la definició dels usos d’aquesta nova centralitat urbana, específicament de l’espai de l’antiga estació de busos situada al centre de la ciutat amb entrada pel carrer Saracibar i rodejada per les Avingudes de Madrid i Blondel.
La transformació urbanística de l’antiga estació d’autobusos, anirà acompanyada d’una sèrie d’actuacions participatives que permetran detectar necessitats així com fer propostes i generar diàleg, debatent col·lectivament i atansant-nos així a la millor decisió. Tot i que el procés de diagnosi, detecció de necessitats i propostes d’usos es durà a terme durant el 2022 , es preveu posteriorment realitzar el retorn durant el 2023, amb l’elaboració d’un document que reculli totes les propostes i posterior presentació a la ciutat.
Aquesta nova centralitat urbana, ha de convertir-se en una peça clau per al desenvolupament del centre de la ciutat, alhora que ha de prestar servei a les necessitats dels veïns i veïnes de la zona i de la ciutat en general.
2. Objectius del procés participatiu
De forma estratègica el procés participatiu que plantegem ha d’ajudar a millorar la qualitat i legitimitat del projecte final.
En aquest sentit l’objectiu general del procés de participació que plantegem ha de detectar les necessitats i demandes de la ciutadania, així com definir de manera participada els usos i característiques del futur equipament.
Els objectius específics versarien en:
- Visibilitzar i donar espai a la diversitat de veus i opinions entorn a l’antiga estació d’autobusos a partir de la construcció d’un espai de confiança basat en el diàleg positiu.
- Realitzar un diagnòstic de necessitats, tant de l’entorn proper, com en la ciutat en general, que fomenti la definició del nou equipament.
- Recollir i fer la devolució de les aportacions i propostes respecte als serveis i usos que ha de tenir el nou equipament, la nova centralitat urbana situada en l’antiga estació d’autobusos.
Compartir: