Codi d'ètica dels serveis socials de l'Ajuntament de Lleida
Comitè d’Ètica de Serveis Socials Lourdes Zanuy
Quant a aquest procés
En compliment de l'article 133 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, sobre la consulta pública prèvia, amb l’objectiu de millorar la participació de la ciutadania en el procediment d’elaboració de normes, posem a disposició de la ciutadania el marc en el qual es planteja el nou Codi d’Ètica dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Lleida, i proporcionem la informació necessària per a què les persones interessades pugueu fer les vostres aportacions.
El desembre de 2022, el Ple de l’Ajuntament va aprovar la creació del Comitè d’Ètica de Serveis Socials Lourdes Zanuy.
En data 24 d’abril de 2023 es va constituir formalment el Comitè d’Ètica de Serveis Socials Lourdes Zanuy, amb l’objectiu de contribuir a la millora de la praxis professional dels serveis socials des de la clau dels valors i principis ètics, reforçant d’aquesta manera la integritat de l’actuació dels professionals i del mateix departament com a organització.
Aquest comitè està integrat en el Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya.
Una de les primeres accions desenvolupades pel Comitè d’Ètica Lourdes Zanuy ha estat l’elaboració del projecte del Codi d’ètica de Serveis Socials de l’Ajuntament de Lleida.
L’objectiu principal del Codi d’ètica de Serveis Socials és orientar i regular l’actuació de l’equip multidisciplinari dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Lleida, tot reforçant la visió ètica en diferents nivells
S’obre la consulta següent per fer les aportacions oportunes a l’avantprojecte de Codi d’Ètica dels Serveis Socials, que podeu consultar en la documentació annexa.
CONSULTA PÚBLICA PRÈVIA
1. Problemes que es pretenen resoldre amb la incorporació d’aquesta norma per a tots els equips professionals que fan atenció a les persones en l’àrea dels Serveis Socials
Establir quins són els principis ètics que serveixen de guia per a la tasca que es desenvolupa en l’atenció a les persones des dels Serveis Socials. També, que serveixi d’inspiració en l’atenció que es fa a les persones des d’altres àmbits de l’Ajuntament vinculats als serveis socials.
2. Necessitats i oportunitats de l’aprovació de la norma
Altres normatives no regulen l’atenció a les persones des del punt de vista de l’ètica.
Considerem necessari treballar en la implementació d’aquest codi ètic com a norma en la pràctica professional dels treballadors i treballadores dels Serveis Socials de l’Ajuntament. També, en relació amb totes les empreses o entitats que es contracten des d’aquesta àrea i que presten servei municipals.
3. Objectiu de la nova norma
L’objectiu de l’aplicació d’aquest Codi d’Ètica és que l’actuació dels i de les professionals dels serveis socials incorpori la visió ètica i que sigui de compliment obligatori, no només de caire informatiu i orientatiu.
4. Solucions alternatives reguladores i no reguladores
Es requereix una eina normativa per incorporar els principis ètics en la pràctica i la intervenció social i d’atenció a la ciutadania.
No es preveuen solucions alternatives reguladores i no reguladores, atès que la norma és l’instrument jurídic idoni per a la regulació de la incorporació dels principis ètics al funcionament de l’organització.
L’incompliment del Codi Ètic, com qualsevol altra norma, suposaria la comissió d’una infracció que podria generar, si s’escau, la sanció corresponent segons la normativa general sancionadora.
Compartir: