Consulta pública prèvia a la modificació de l'Ordenança municipal de convivència i civisme de Lleida
Ordenança municipal de convivència i civisme de Lleida
Quant a aquest procés
Modificació de l'Ordenança municipal de convivència i civisme de Lleida
1. Problemes que es pretenen resoldre amb la modificació normativa
El Ple municipal del passat 29 de juliol va aprovar la següent moció:
Instar l’Ajuntament de Lleida perquè els seus serveis jurídics emetin un informe jurídic sobre la possibilitat, en el marc de la legislació vigent, de modificar l’Ordenança Municipal de Convivència i Civisme per incorporar la regulació d’un programa de mesures alternatives a les sancions econòmiques per infraccions administratives.
En compliment de la moció, amb data 1 de setembre de 2022, el vicesecretari d’aquest ajuntament, en funcions de secretari general, va emetre un informe jurídic amb les següents conclusions:
Primera. Pels motius exposats, en atenció al principi de legalitat i tipicitat, per tal de modificar l’Ordenança Municipal de Convivència i Civisme per incorporar la regulació d’un programa de mesures alternatives a les sancions econòmiques per infraccions administratives, si be resulta del tot plausible, és necessària una habilitació legal específica. I aquesta habilitació no està reconeguda en el nostre ordenament jurídic amb caràcter general per a les entitats locals, amb excepció de determinats casos singulars com el previst per al regim especial del municipi de Barcelona.
Segona. Sense perjudici de l’anterior, podria ser possible la regulació de mesures complementàries a les sancions econòmiques que consisteixin en la reposició de la situació alterada per la conducta infractora al seu estat anterior o la indemnització pels danys i perjudicis causats. En cas de compliment de qualsevol d’aquestes últimes dues mesures, hi hauria la possibilitat de graduar a la baixa les sancions econòmiques. Per la correcta implementació d’aquestes possibilitats, s’hauria d’analitzar en profunditat les possibilitats que s’obren a partir de l’art. 28.2 de la LRJSP, i, en el seu cas, regular-ho de forma adient en la ordenança de civisme.
Així doncs, un cop emès l’informe requerit pel Ple municipal i a la vista del que s’hi conclou, singularment a la conclusió segona, cal incorporar a l’Ordenança municipal de convivència i civisme la regulació de les mesures complementàries a les sancions econòmiques per infraccions administratives.
2. Necessitats i oportunitat de l’aprovació de la normativa
Mitjançant l’Ordenança municipal de convivència i Civisme es busca gaudir d’un clima de civisme, de convivència social i de respecte mutu que fomenti les relacions solidàries, tolerants i respectuoses entre els ciutadans i les ciutadanes, determinant mecanismes per corregir i, si escau, sancionar les actituds incíviques que deterioren la qualitat de la convivència.
Originàriament, l’any 2007 l’Ordenança municipal va incloure la regulació, als articles 114 i 115, dels treballs voluntaris per a la comunitat i les tasques socioeducatives. Segons l’article 114, les tasques comunitàries es van preveure com una prestació que voluntàriament escollia la persona interessada com a alternativa a una sanció econòmica per una infracció a l’Ordenança de convivència i civisme, amb la finalitat triple de generar conductes cíviques; reparar, en la mesura del possible, els danys ocasionats a la resta de la ciutadania com a conseqüència d’una conducta incívica; i evitar la comissió de futures conductes incíviques.
La voluntat de la corporació local, concretada en els esmentats articles 114 i 115, era fomentar els valors de convivència i civisme en el nostre municipi mitjançant mesures educatives, alternatives a la sanció econòmica, entenent que la via educativa era més eficaç a mig i llarg termini que la punitiva. En definitiva, s’entenia que la sanció econòmica no podia ser la única resposta contra les conductes incíviques, al marge òbviament, de totes les accions preventives.
Tanmateix, el Tribunal Superior de Justícia, mitjançant la Sentència 331/2010 de la Sala Contenciosa Administrativa, va anul·lar els esmentats articles 114 i 115 de l’Ordenança municipal de convivència i civisme de Lleida, per falta de cobertura legal. D’aquesta manera, la vigent ordenança de convivència i civisme no regula cap mesura alternativa a les sancions econòmiques, tot i les possibilitats de millora de la convivència que ofereix aquesta mesura, com hem pogut constatar en altres àmbits en els quals hi ha cobertura legal per a les mesures alternatives, com ara les que s’hi poden establir a l’empara de la disposició addicional cinquena de la Llei orgànica 4/2015, de la seguretat ciutadana, en relació amb les multes imposades als menors d’edat per la comissió d’infraccions administratives en matèria de consum o tinença il·lícits de drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques.
Aquest buit a la nostra ordenança municipal de convivència i civisme el vol corregir ara aquest Ajuntament, regulant les mesures complementàries a les sancions econòmiques per infraccions administratives.
3. Objectius de la norma
Els objectius de la norma són:
- Regular unes mesures complementàries a les sancions econòmiques que consisteixin, en tot cas i sense perjudici d’altres fórmules que es puguin determinar dins el marc legal vigent, en la reposició de la situació alterada per la conducta infractora al seu estat anterior i/o en la indemnització pels danys i perjudicis causats.
- Regular, en cas de compliment de les mesures complementàries, la possibilitat de graduar a la baixa les sancions econòmiques imposades.
4. Possibles solucions reguladores i no reguladores
Segons es conclou a l’informe jurídic al qual s’ha fet referència al punt 1, és legalment possible regular unes mesures complementàries a les sancions econòmiques que consisteixin en la reposició de la situació alterada per la conducta infractora al seu estat anterior i/o en la indemnització pels danys i perjudicis causats. Aquesta regulació, però, cal fer-la necessàriament en l’ordenança de convivència i civisme.
Per tant, no es contemplen solucions no normatives mitjançant un instrument diferent a la disposició normativa de caràcter general; en aquest cas, la modificació parcial de l’Ordenança municipal de convivència i civisme.
Compartir: