Consulta pública prèvia a l’elaboració d’un reglament que regularà el nomenclàtor de vies urbanes i espais públics de la ciutat de Lleida
Denominacions de carrers i espais de Lleida
Quant a aquest procés
Regulació de l'assignació i modificació dels noms dels carrers i espais de Lleida
En data 19 de setembre de 2022 el paer en cap, Miquel Pueyo, va presidir la sessió de constitució de la nova Comissió del Nomenclàtor, una de les comissions de treball creades dins del Consell de Ciutat, que es va constituir el novembre de 2021 com a màxim òrgan consultiu i de participació ciutadana de la ciutat.
L’Ajuntament de Lleida, amb la voluntat d’establir un procediment per a l’assignació i la modificació dels noms dels carrers i espais de la ciutat, vol recollir les opinions de la ciutadania per tal de regular mitjançant un reglament l’assignació de denominacions de vies urbanes i espais públics del municipi.
Consulta pública prèvia
1.- Problemes que es pretenen resoldre amb la nova regulació
El nomenclàtor de vies urbanes i espais públics d’una ciutat és una eina d’una gran importància històrica i patrimonial.
Tot i l’existència d’una Comissió especial de denominació de carrers, es trobava a faltar un reglament que indiqués el procediment per a l’assignació de denominacions de vies urbanes i espais públics del municipi.
La competència de la denominació dels vials i espais públics recau en l’Ajuntament, d’acord amb l’article 25.2 a) i d) de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local. Per aquest motiu es vol crear el reglament del procediment per a l’assignació de denominacions de vies urbanes i espais públics del municipi, així com una Comissió Tècnica del Nomenclàtor com a òrgan especialitzat d’assessorament, informació i consulta sobre canvis de denominació d’espais existents com de denominació de nous espais.
2.- Necessitats i oportunitats de l’aprovació del reglament
El nomenclàtor és una mostra del pas del temps i de la història del municipi. Amb l’aprovació del reglament es pretén normalitzar la grafia catalana d’aquells espais que ho requereixin i, igualment, determinar els que han d’anomenar-se en l’idioma originari.
Un dels aspectes importants que inclou el reglament és la voluntat de creació de criteris d’igualtat de gènere i discriminació positiva en favor dels noms femenins, per tal de cercar un equilibri en la composició del nomenclàtor.
Amb la participació de la Comissió del Nomenclàtor del Consell de Ciutat, màxim òrgan consultiu i de participació ciutadana de la ciutat, es pretén potenciar la democràcia participativa de forma eficaç i eficient.
3.- Objectiu del nou reglament
El principal objectiu del reglament del procediment per a l’assignació de denominacions de vies urbanes i espais públics del municipi és l’ordenació i sistematització del procediment per a l’assignació i la modificació dels noms dels espais i vies urbanes de la ciutat.
A través de la regulació normativa amb l’elaboració del reglament i la creació de la Comissió Tècnica del Nomenclàtor, formada per diferents tècnics de diferents àrees, es pretén establir un procediment que sistematitzi la denominació de vies urbanes i espais públics, amb l’establiment de criteris genèrics.
Finalment, es vol aprofitar el reglament per establir una guia d’estil del nomenclàtor de la ciutat de Lleida, així com una actualització del nomenclàtor oficial de la ciutat.
4.- Solucions alternatives regulatòries i no regulatòries
La importància del nomenclàtor de vies urbanes i espais públics de la ciutat de Lleida requereix d’una eina normativa per establir el procediment per a l’assignació de denominacions de vies urbanes i espais públics, així com per a la creació de la Comissió Tècnica del Nomenclàtor i el seu reglament de funcionament.
No es contemplen solucions alternatives regulatòries i no regulatòries per tal d’harmonitzar els criteris d’assignació i de modificació dels noms dels espais de la ciutat, atès que el reglament és l’instrument jurídic idoni per a la regulació del procediment per a l’assignació de denominacions de vies urbanes i espais públics del municipi.
Compartir: